Onze Blokhut is niet enkel in Hekelgem bekend, ver buiten de grenzen van Affligem hebben onze lokalen een legendarische reputatie gekregen. Hier vindt u een woordje uitleg over onze lokalen, de voorgeschiedenis van de locatie en wat de toekomst in petto heeft.
Sinds 1967 gingen de vergaderingen door in de Bosstraat, de jaren ervoor was het echter van hier naar daar trekken voor de nieuwe scoutsgroep. De eerste locatie na de oprichting was het domein Verbrugghen, dat door de abdij aangeboden werd. Aangezien dit enkel beschikbaar was als er geen andere jeugdgroepen verbleven kon dit niet blijven duren.
Een belangrijke datum is 28 februari 1965, de zondag van Aalst Carnaval. Tijdens de vergadering kwam een man zich aanbieden op Verbrugghen met de aanbieding van een huisje als “clublokaal”. Hoewel het huisje zich in Erembodegem bevond ging men toch akkoord. Het eerste eigen lokaal werd al snel omgedoopt tot “De Villa”. Meer dan een woonkamer, slaapkamer, stalletje en WC was er echter niet aanwezig. De groep metste al snel zelf een open haard, men hing luiken aan de vensters en maakte een omheining rond het gebouwtje.
Een jaar later werd “De Villa” reeds te klein door het oprichten van een welpentak. In Erembodegem kreeg de scouts steeds meer last van de buren (of was het nu omgekeerd) en men besliste terug naar Hekelgem te verhuizen. Het oudercomité had beslist een eigen lokaal te bouwen. In afwachting hiervan kreeg de groep onderdak van de abdij. De jongverkenners kregen onderdak in “De Mariagroet”, de wolfjes en verkenners in de klokkentoren van de abdij.
Ondertussen werd er regelmatig aan de nieuwe lokalen gewerkt. Niet enkel de leden en leiding maar ook de ouders staken regelmatig de handen uit de mouwen. De één werkte op het terrein, de ander voorzag warme soep en andere lekkere drankjes.
“Iedereen van deze ouders, stielman of niet, heeft in deze periode bijgedragen tot het verwezenlijken van ons eigen lokaal in de Bosstraat. Wij hebben dit altijd enorm geapprecieerd.”
Longinus Van de Velde
Maar met meer dan 50 jaar dienst op de teller is de tijd rijp om na te denken over vervanging. De verwarming is verouderd, het dak lekt en de muren zijn alles behalve stevig te noemen. Het vroegere leidingslokaal (zie foto), dat naast de eigenlijke blokhut stond, werd in 2019 vervangen door 6 werfcontainers. Behalve het leidingslokaal werd in de containers ook opslagruimte en een extra lokaal voorzien. De containers zijn echter een tijdelijke oplossing: van zodra men kan starten aan de bouw van ‘De Blokhut 2.0’ zouden ook deze verdwijnen en kan ook het grotere, verouderde gebouw eindelijk plaats maken voor ander en beter.